29 apr

Stabilizare de imagine

Stabilizare de imagine cand sa o folosim si cand sa o inchidem?

Stabilizare de imagine
Stabilizare de imagine (Canon IS Image Stabilization), sau Reducerea Vibratiilor (Nikon VR Vibration Reduction), O.I.S., Optical Steady Shot, SR, VC, MEGA O.I.S., indiferent de numele ales de producator, este o tehnologie care permite fotografului sa capteze imagini de calitate in conditii de lumina scazuta. In functie de generatie, producator si model, functia stabilizare de imagine ofera posibilitatea captarii unei imagini clare, chiar si la viteze de trei, patru sau cinci ori mai lungi decat inainte.

Regula de aur pentru a capta imagini clare este sa nu fotografiem din mana la viteze de obturator mai mari decat distanta focala a obiectivului. Adica un obiectiv de 600mm nu trebuie folosit, din mana, la o viteza mai mare decat 1/600 sec, un obiectiv de 200mm la o viteza mai mare decat 1/200 sec sau un obiectiv de 50mm la o viteza mai mare decat 1/50 sec.

Cu ajutorul functiei Stabilizare de imagine (Image Stabilization), putem folosi un obiectiv de 600mm la 1/60 sec, un obiectiv de 300mm la 1/30 sec si unul de 20mm la 1/2 sec.

Problema este ca majoritatea fotografilor, dupa ce au cumparat un echipament dotat cu Stabilizator de Imagine, lasa pornita mereu aceasta functie, gandind-se ca ajuta „la nevoie”. Acest lucru nu este intotdeauna o idee buna.

Inainte de a intra mai amanuntit in acest subiect, este bine sa lamurim niste lucruri despre aceasta functie. Daca aveti impresia ca VR-ul va ajuta sa „inghetati” obiecte in miscare la timpi lungi de expunere; gresiti. IS-ul ajuta doar la captarea de imagini cu subiecti statici la timpi mai lungi de expunere, atenuand miscarea echipamentului foto, nu a subiectului. Obiectele in miscare vor ramane in continuare blurate, lucru inrautatit in unele cazuri de stabilizarea de imagine. Asadar, chiar daca incercam sa fotografiem un personaj cu 1/30 sec, ar fi necesar ca acesta sa ramana total nemiscat. In schimb casa din spate o sa iasa foarte bine.


Stabilizare de imagine in obiectiv: in cazul in care sistemul este nemiscat

Exista mai multe tipuri de stabilizare de imagine, in obiectiv sau in camera foto. Stabilizator in obiectiv foloseste un element optic, in miscare, controlat electronic si directionat in opozitie cu orice miscare inregistrata de microprocesorul obiectivului. Sistemele montate in camera foto functioneaza asemanator doar ca, in acest caz, senzorul aparatului se misca pentru a compensa tremuratul mainii. Nu putem spune exact care dintre cele doua sisteme este mai avantajos, exista argumente pro si contra de ambele parti.


Stabilizare de imagine in obiectiv: sistemul este miscat in jos, tremurand

Unul dintre avantajele sistemului de stabilizare in obiectiv este performanta sporita atunci cand folosim obiective de distanta focala mare. Dezavantajul este costul crescut al acestora.


Stabilizare de imagine in obiectiv: imaginea este corectata de miscarea lentilei IS

Punctul forte al functiei stabilizare de imagine in camera foto este capacitatea de a folosi aceasta optiune pe orice obiectiv montat, rezultand intr-un cost scazut. Dar dupa cum spuneam, la distante focale mai mari, sistemele montate in obiectiv sunt superioare.

In cazul in care montati camera pe un trepied sau o platforma stabila similara, fara sa dezactivati sistemul de stabilizare, riscati sa creati o bucla de feedback, situatie in care sistemul IS detecteaza vibratiile aparatului (cauzate de oglinda sau de shutter) si incearca sa le corecteze, fapt care produce miscari ale grupului de lentile cand nu este cazul. Acesta reprezinta principalul motiv pentru care sistemul de stabilizare trebuie oprit in cazul in care aparatul foto sau obiectivul se afla pe trepied, sau pe o alta baza solida.


Stabilizare de imagine in camera foto: imaginea este corectata de miscarea senzorului

In cazul in care fotografiem evenimente sportive, ce implica miscari dintr-o parte in alta, exista sisteme dotate cu mod pentru miscari laterale (panning). Totusi, unele obiective mai vechi sau cu pret scazut nu au aceasta optiune, sau nu functioneaza corespunzator in cazul de mai sus, rezultand o imagine mai neclara decat in mod normal. Acesta este un alt caz in care ar trebui sa opriti sistemul de stabilizare.

Un alt motiv pentru care este bine sa inchidem VR-ul, este reducerea consumului bateriei. Sistemul IS, consuma destul de multa baterie, chiar daca acesta este inchis automat la scurt timp dupa ce luam degetul de pe butonul de declansare. Asadar este indicat sa oprim sistemul in cazul in care este lumina suficienta.

Trebuie adaugat ca nimic nu este comparabil cu un aparat foto montat pe un trepied stabil si sistemul de stabilizare oprit. Asta pentru ca stabilizarea imaginii, prin natura sa, implica lentile sau senzori in miscare, ceea ce duce la imagini de calitate inferioara.

Un ultim aspect legat de defectiuni ale sistemului IS sau VR: sunt des intalnite cazuri in care cablul flexibil care leaga sistemul IS din grupul de lentile cu placa de baza, se rupe partial sau total, obiectivul devenind nefunctional. In acest caz imaginea prin ocular tremura sau camera foto raporteaza ERR 99 sau ERR 01(in cazul Canon) sau ERR (Nikon). Din acest motiv se poate intampla ca toate sistemele controlate electronic (autofocus sau diafragma) sa devina nefunctionale. Astfel de probleme se remediaza prin inlocuirea cablului flexibil, operatiune destul de delicata, deoarece implica demontarea uneia sau, in multe cazuri, a tuturor grupurilor de lentile ale obiectivului, remontarea si recalibrarea lor. Cu toate ca Nikon recomanda inlocuirea totala a corpului de lentile, putem realiza inlocuirea cablului fara a afecta calitatea imaginilor captate, in special pentru ca la obiective folosite, inlocuirea corpului de lentile costa mai mult decat obiectivul. Acesta operatiune presupune si reconditionarea sistemului de stabilizare. In majoritatea cazurilor se recomanda si inlocuirea cablului diafragmei la obiective Canon.

In concluzie va recomandam sa folositi sistemul de stabilizare doar in cazul in care fotografiati, in conditii de lumina scazuta, peisaje sau alte subiecte statice. In situatia in care fotografiem personaje, sistemul de stabilizare nu ne ajuta si va sugerez sa tineti sistemul de stabilizare pe pozitia oprit.

16 iul

Error. Press shutter release button again. Mesaje de eroare la aparatele foto Nikon DSLR

Error_Press_Shutter_Release_Button_Again

Aparatele de fotografiat DSLR au evoluat in ultimii zeci de ani de la dispozitive controlate mecanic la produse electronice deosebit de sofisticate. Pentru observatorul neavizat poate parea ca nu exista decat niste butoane de activare a diverselor functii, insa in interior exista o retea complexa de circuite electronice conectate la o multime de senzori si motoare electrice. La fel cum calculatorul personal se defecteaza si are nevoie de repornire sau de reinstalarea sitemului de operare si camera DSLR are nevoie de acelasi tratament.

Asemenea autoturismelor fabricate dupa anii ’90, aparatele foto raporteaza diverse erori atunci cand sunt detectate. In acest articol as vrea sa dau cateva explicatii despre erorile ce pot aparea la camerele DSLR Nikon si posibili pasi de indepartare a acestora. Toate aparatele de fotografiat moderne Nikon DSLR precum Nikon D3200, D5500, D7200, D60, D80, D700, D750, D3, D4, D5 etc. afisaza erori specifice pentru a ghida fotograful in diagnosticarea si recuperarea aparatului. Iata care sunt acestea:

Clipirea mesajului de eroare „Err”

In cazul in care observi un mesaj de eroare intermitent „Err” pe display-ul din spate sau de sus al aparatului foto, e clar ca ceva nu este in regula. Totusi sunt cazuri in care nu camera este defecta, ci obiectivul. In cazuri foarte rare, se poate intampla ca unul dintre contactele elecronice ale camerei sa fie murdar cu ulei. Tot ce trebuie sa faci este sa demontezi obiectivul de pe aparat, si sa cureti cu o carpa cu alcool contactele electronice ale camerei si obiectivului.
Daca ai incercat acest lucru si mesajul apare in continuare, incearca sa reintroduci bateria in aparat sau sa inlocuiesti obiectivul.
 
 Clipirea mesajului de eroare „fEE”

Acest mesaj apare in cazul in care folosesti un obiectiv mai vechi, ca Nikon 50mm f/1.4D, dotat cu un inel de diafragma. Eroarea apare cand acest inel nu este in pozitia care indica cea mai inchisa diafragma (f22 de cele mai multe ori). Solutia este sa rotesti inelul de diafragma catre cel mai ridicat numar f (f16 sau f22) ce indica o diafragma inchisa la maxim. Este bine sa blochezi inelul pentru a te asigura ca nu mai ai astfel de probleme in viitor.

 Un triunghi cu litera „F”

Daca observi un triunghi cu litera „F”, inseamna ca aparatul de fotografiat nu poate sa detecteze obiectivul. Daca este montat, asigura-te ca este montat corespunzator si blocat. Incearca sa re-instalezi obiectivul si problema ar trebui sa dispara.

 Mesaj de eroare „-E-„

Acesta indica lipsa unui card de memorie in aparat sau imposibilitatea camerei foto de a detecta prezenta unui card. Daca esti sigur de prezenta cardului si de montarea corecta a acestuia, incearca sa-l reintroduci. Incearca si alt card. Daca problema persista se poate ca unul dintre pinii slot-ului din aparat sa fie indoit sau rupt, ceea ce inseamna ca trebuie sa apelezi la un service specializat.

 Clipirea mesajului de eroare „CHA/CHR”

Aceasta eroare indica o problema la cardul de memorie. In 90% din cazuri eroarea apare cand folosesti card reader-ul pentru copierea unor poze de pe card sau stergerea acestora, in loc sa folosesti aparatul pentru acest lucru. Stergerea pozelor folosind calculatorul, fara formatarea cardului, nu este o idee buna. Mai devreme sau mai tarziu, multe camere DSLR vor avea probleme cu scrierea pe astfel de carduri. Incearca sa formatezi de fiecare data cardul din meniul aparatului foto.

 Error. Press shutter release button again

De cele mai multe ori aceasta eroare indica o problema la senzorul de pozitie a oglinzii sau la mecanismul de incarcare. Incearca sa scoti bateria pentru cateva secunde. Daca eroarea persista, solutia ramasa este sa contactezi o unitate service pentru diagnosticare si reparatie.

 Cand nu pot sa scap de eroare…

Atunci intervenim noi, service-ul tau foto preferat. In cazul in care eroarea este incapatanata si nu vrea sa dispara, sau reapare dupa cateva declansari, este momentul sa ne contactezi pentru repararea echipamentului foto. De multe ori o conversatie telefonica nu este indeajuns pentru a fi siguri care este problema, dar daca ne trimiti camera sau o aduci personal la service pentru o diagnoza gratuita, va putem spune exact ce defect are. Odata reparat, te vei putea bucura din nou de aparatul tau de fotografiat Nikon.
Reparatile noastre au garantie 12 luni

16 iul

Mesaje de eroare la aparatele foto Canon DSLR (Canon Err)

canonerrorkoodid

Ce pot face cand nu dispare Canon Err? Aparatele de fotografiat DSLR au evoluat in ultimii zeci de ani, de la dispozitive controlate mecanic, la produse electronice deosebit de sofisticate. Pentru observatorul neavizat, poate parea ca nu exista decat niste butoane de activare a diverselor functii, insa in interior exista o retea complexa de circuite electronice, in legatura cu o multime de senzori si motoare electrice. Asa cum calculatorul personal, se defecteaza si are nevoie de repornire sau de reinstalarea sitemului de operare, si camera DSLR are nevoie de acelasi tratament.

Asemenea autoturismelor fabricate dupa anii ’90, aparatele foto raporteaza diverse erori atunci cand sunt detectate. In acest articol as vrea sa dau cateva explicatii despre erorile ce pot aparea la camerele Canon DSLR, si posibilii pasi de indepartare a acestor erori.

La primele modele codurile de eroare erau generale, abia mai apoi la modele ca EOS 7D, EOS 5D mark II sau EOS 500D erorile au fost mai specifice si mai detaliate. Binenteles, exista si software de service cu care se pot identifica si mai multe coduri de eroare, dar acestea nu sunt disponibile utilizatorului. Cu software de service se poate vedea si o istorie a erorilor aparute de-a lungul timpului, inregistrandu-se numarul de cadre si obiectivul care a fost montat pe aparat, atunci cand s-a produs o anumita defectiune.

  • Err 01: Eroare de comunicatie intre obiectiv si aparat (Communications between the camera and lens is fauly. Clean the lens contacts) – Aceasta eroare semnaleaza o problema de comunicatie imperfecta intre aparatul DSLR si obiectiv. Poate sa fie o amprenta pe contactele electronice de pe montura obiectivului (foarte rar), sau o defectiune la sistemul electronic din obiectiv (ca de exemplu un cablu flexibil rupt, in cele mai multe cazuri)
  • Err 02: Eroare la cardul de memorie (Card cannot be accessed. Reinsert/change card or format card with camera) – Semnaleaza o problema de comunicatie intre camera si card-ul de memorie. Poate fi cauzata de un card defect, sau de o defectiune la sistemul de scriere/citire a cardului din aparatul foto.
  • Err 04: Cardul este plin (Cannot save images because card is full. Replace card.) – Aparatul foto detecteaza lipsa spatiului de stocare pe card. Fie cardul este plin, sau o alta eroare previne aparatul sa citeasca exact spatiul liber de pe CF/SD.
  • Err 05: Blitz-ul nu se mai deschide (The built-in flash could not be raised. Turn the camera off and on again.) –  Aparatul foto detecteaza o problema la ridicarea blitz-ului, fie ca sistemul electronic sau mecanic de ridicare este defect, fie ca senzorul care citeste pozitia blitzului este blocat.
  • Err 06: Probleme la curatarea automata a senzorului (Sensor cleaning is not possible. Turn the camera off and on again) – Eroare ce apare destul de rar, si semnaleaza ca secventa de evenimente pentru curatarea automata a senzorului este defecta.
  • Err 10: Fisiere corupte (Shooting is not possible due to an error. Turn the camera off and on again) – Camera detecteaza o eroare in scrierea pozelor pe card, sau in incercarea de scriere. Aceasta eroare poate sa apara de la un card defect, sau din cauza memoriei tampon (cache) montata pe placa de baza a aparatului.
  • Err 20: Defect mecanic (Shooting is not possible due to an error. Turn the camera off and on again or re-install the battery) – Indica o eroare la sistemul oglinda sau obturator (shutter). Aceast cod de eroare nu indica exact la care dintre sistemele de mai sus este o problema, dar ne spune ca defectul are mai mult caracter mecanic decat electronic.
  • Err 30: Defect la obturator – shutter – fata de eroare de mai sus, Err 30 indica o eroare de obturator, fie mecanica ,fie la comunicatia electronica intre el si placa de baza.
  • Err 40: Defect la alimentare – apare cand o eroare interna de alimentare de la baterie a fost detectata. De cele mai mule ori nu este doar o baterie veche sau descarcata, cu toate ca sunt si astfel de cazuri
  • Err 50: Eroare electronica – fata de Err 20 care indica un defect mecanic, Err 50 indica un defect electronic in aparatul DSLR. Din pacate fotograful nu poate afla exact la care dintre placile electronice apare defectul, mai multe aflam doar de la service, dupa ce aparatul este conectat la soft-ul de calibrare si reparatie.
  • Err 70: Eroare la captarea imaginii – defect in legatura cu procesarea fotografiei, sau scrierea ei pe card. De multe ori nu este card-ul de vina, dar nu trebuie exclusa aceasta posibilitate.
  • Err 80: Eroare electronica sau la captarea imaginii – eroarea apare atunci and aparatul nu este sigur ce sa aleaga intre Err 50 sau Err 70.
  • Err 99: A fost detectata o eroare de orice fel – este cel mai des intalnit cod de eroare ce apare la camere Canon EOS. Din pacate nu putem primi o informatie mai specifica, decat atunci cand conectam aparatul la soft-ul de service.

Ce pot face in cazul in care intalnesc o eroare la aparatul meu foto Canon DSLR?

In primul rand trebuie sa avem in vedere ca erorea poate sa fie cauzata de ceva simplu, ca o „neintelegere” de moment intre mecanismele camerei. Putem sa ne imaginam ca un senzor poate sa dea gres atunci cand masoara o miscare extrem de rapida a unui mecanism. Daca scoatem bateria pentru cateva secunde, si o reintroducem, este acelasi lucru cu repornirea calculatorului personal. Asa cum sunt des intalnite cazuri in care calculatorul personal are nevoie doar de aceasta repornire, si camerele Canon EOS pot sa functioneze perfect dupa ce re-introducem bateria. Acesta este primul pas care trebuie facut atunci cand intalnim o astfel de eroare.

Dar asta nu functioneaza mereu, se poate intampla ca dupa ce re-instalam bateria, eroarea sa apara din nou, sau la cateva declansari mai tarziu. In cazul in care intalnim o eroare ce are de-a face cu memoria de stocare a pozelor, cel mai simplu este sa scoatem card-ul, si sa-l inlocuim. Este o idee buna sa vedem daca eroarea apare si cu alt obiectiv montat pe aparat.

O alta idee este sa incercam sa izolam mediul in care a aparut eroarea. Scoatem cablul USB, blitz-ul extern montat pe aparat sau grip-ul. Pentru a testa ca totul este in regula, trebuie sa folosim doar aparatul impreuna cu un obiectiv eventual testat pe alt aparat , cu bateria incarcata si un card de memorie verificat intr-un cititor de card-uri.

Cand nu pot sa scap de mesajul de eroare…

Atunci intervenim noi, service-ul tau foto preferat. Din pacate sunt si cazuri in care eroarea este incapatanata, si nu vrea sa dispara, sau reapare dupa cateva declansari. Este cazul sa scoatem bateria si sa contactam o unitate service pentru diagnosticarea detaliata a problemei. De multe ori nici noi nu putem sa gasim problema prin telefon, dar daca ne trimiti camera sau o aduci personal la service, in scurt timp putem sa spunem exact ce este defect, si te poti bucura de aparatul tau de fotografiat foarte curand.

16 iul

Aparat foto cazut in apa? Apa in obiectiv?

aparat_dslr_in_apa

Aparatul foto cazut in apa? Scufundarea camerai sau obiectivului foto in apa nu inseamna neaparat distrugerea acestora, de cele mai multe ori se pot salva, insa trebuie sa indepartam rapid urmele de umezeala.

Vara este anotimpul preferat pentru vacante la mare sau langa lacul frumos din varful muntelui. In timp ce talentul tau, cuplate cu echipamentul foto de ultima generatie, vor naste poze extraordinare, natura poate sa incerce sa saboteze intreaga distractie. O cadere accidentala a trepiedului in piscina, un val mai aprig, sau o ploaia torentiala, pot face camera foto neutilizabila. Din fericire sunt niste lucruri care pot proteja obiectivul sau aparatul foto sau cel putin pot atenua efectul apei:

1Opreste imediat camera

Daca ti-a cazut aparatul foto in apa, opreste-l imediat. Apa este conductoare de electricitate, si poate produce scurt circuit in placile electronice. Service-ul Moptics repara placi de baza sau alte placi electronice pentru aparatele DSLR, insa este de preferat sa fie cat mai putin avariate

2Scoate bateria

Bateria este primul lucru care se distruge la contact cu apa, asa ca asigura-te ca ai indepartat-o din aparat si ai pus-o la un loc aerisit si uscat. In mod normal apa nu intra in interior, dupa ce se usuca o poti verifica conectand incarcatorul.

 3. Scoate cardul

Vestea buna este ca majoritatea cardurilor SD sau CF sunt foarte rezistente la apa. Sunt cazuri relatate pe internet, in care s-au gasit carduri in mare dupa cativa ani si s-au putut recupera pozele dupa o curatare atenta.
Chiar si asa, scoate imediat cardul si lasa-l destul sa se usuce inainte de a incerca sa-l citesti cu un card reader.

 4. Indeparteaza obiectivul

Desurubeaza obiectivul, si curata lentilele cu microfibra sau cu un servetel de hartie. Daca am scapat obietivul in apa de mare (sarata) prima data curatam cu o microfibra umeda, si apoi cu una uscata.
In functie de timpul cat a fost scufundat, obiectivul are cele mai multe sanse de supravietuire. Urmeaza si cu el aceeasi procedura ca a aparatului, descrisa mai jos.

 5. Diagnosticheaza problema

Daca ai scapat camera in apa unui rau sau ai lasat-o in ploaie, poti sa sari peste pasul 6. In cazul apei sarate de mare, trebuie sa parcurgi inca un pas.

 6. Curata apa sarata

Sfat-ul trebuie urmat numai cand echipamentul foto a stat destul de mult in apa sarata. De regula 20-30 secunde inseamna mult. Binenteles, depinde de producator sau modelul aparatului, la undele apa patrude mai repede sau la altele mai greu. Gandeste-te bine inainte sa urmezi acest sfat: Chiar daca pare exact pe invers, daca ti-a cazut aparatul de fotografiat in apa sarata si a stat mai mult de 30 secunde, trebuie sa-l cureti imediat. Sarea este coroziva pentru placile electronice sau carcasa metalica a aparatului, trebuie indepartata cat mai repede. Pentru asta, gaseste un vas incapator, umple-l cu apa curata, si scufunda aparatul de fotografiat pentru aproximativ 5 secunde. Executa aceasta procedura in acelasi mod in care a fost scapat aparatul, cu tot cu obiectiv, dar neaparat cu bateria scoasa.
Trebuie adaugat: daca aparatul a fost doar stropit de un val, treci direct la pasul urmator.

 7. Usuca cu orez sau silicagel

Da, ai citit bine, orez. Stim foarte bine, orezul absoarbe apa. Gaseste o punga pe care o poti inchide ermetic, pune destul de mult orez inauntru, impreuna cu aparatul de fotografiat afectat. Ai grija insa ca orezul sa nu ajunga pe senzor, sau in compatimentul oglinzii. Deschide toate usitele (baterie, sau card) si introdu camera cu grija inauntru. In cazul aparatelor DSLR e bine sa montezi capacul de protectie in locul obiectivului, pentru a proteja componentele sensibile. Daca nu ai acel capac, atunci monteaza obiectivul afectat impreuna cu aparatul. In cazul in care ai prin preajma saculeti cu silicagel poti sa-i folosesti, doar ca ai in vedere ca trebuie destul de multi, si mai ales destul de repede…

 

8. Asteapta si … asteapta un pic mai mult.

Procesul de uscare poate dura de la cateva zile pana la o saptamana. Conteaza cat de mult a stat in apa. Daca a fost scufundata cateva minute, probabil trebuie sa astepti cel putin o saptamana. E foarte important sa ai rabdare, daca pornesti camera prea repede sunt inca sanse de scurt circuit. Binenteles, inainte de a verifica echipamentul foto, curata bine orice urma de orez.
aparat_foto_cazut_in_apa

Cel mai bine e sa contactezi service-ul Moptics dupa ce ai pus echipamentul la uscat, si din moment ce citesti aceste randuri ai ajuns la locul potrivit. E mult mai bine ca inainte de pornire aparatul sau obiectivul foto, sa fie verificat de un specialist. In felul acesta se garanteaza ca apa a fost indepartata, si se pot curata unele componente optice de impuritati.
Ai rabdare pana se termina vacanta si dupa ce ai asteptat o saptamana cum am spus mai sus, poti sa-ti incerci norocul. Chiar daca aparatul nu porneste, tot ai facut mult mai bine ca ai urmat pasii de mai sus, tehnicianul de la service sigur iti va multumi, si reparatia v-a costa semnificativ mai putin.
Am salvat destule aparate cazute in apa, nimic nu este imposibil.