Aparatul foto cazut in apa? Scufundarea camerai sau obiectivului foto in apa nu inseamna neaparat distrugerea acestora, de cele mai multe ori se pot salva, insa trebuie sa indepartam rapid urmele de umezeala.
Vara este anotimpul preferat pentru vacante la mare sau langa lacul frumos din varful muntelui. In timp ce talentul tau, cuplate cu echipamentul foto de ultima generatie, vor naste poze extraordinare, natura poate sa incerce sa saboteze intreaga distractie. O cadere accidentala a trepiedului in piscina, un val mai aprig, sau o ploaia torentiala, pot face camera foto neutilizabila. Din fericire sunt niste lucruri care pot proteja obiectivul sau aparatul foto sau cel putin pot atenua efectul apei:
1. Opreste imediat camera
Daca ti-a cazut aparatul foto in apa, opreste-l imediat. Apa este conductoare de electricitate, si poate produce scurt circuit in placile electronice. Service-ul Moptics repara placi de baza sau alte placi electronice pentru aparatele DSLR, insa este de preferat sa fie cat mai putin avariate
2. Scoate bateria
Bateria este primul lucru care se distruge la contact cu apa, asa ca asigura-te ca ai indepartat-o din aparat si ai pus-o la un loc aerisit si uscat. In mod normal apa nu intra in interior, dupa ce se usuca o poti verifica conectand incarcatorul.
3. Scoate cardul
Vestea buna este ca majoritatea cardurilor SD sau CF sunt foarte rezistente la apa. Sunt cazuri relatate pe internet, in care s-au gasit carduri in mare dupa cativa ani si s-au putut recupera pozele dupa o curatare atenta.
Chiar si asa, scoate imediat cardul si lasa-l destul sa se usuce inainte de a incerca sa-l citesti cu un card reader.
4. Indeparteaza obiectivul
Desurubeaza obiectivul, si curata lentilele cu microfibra sau cu un servetel de hartie. Daca am scapat obietivul in apa de mare (sarata) prima data curatam cu o microfibra umeda, si apoi cu una uscata.
In functie de timpul cat a fost scufundat, obiectivul are cele mai multe sanse de supravietuire. Urmeaza si cu el aceeasi procedura ca a aparatului, descrisa mai jos.
5. Diagnosticheaza problema
Daca ai scapat camera in apa unui rau sau ai lasat-o in ploaie, poti sa sari peste pasul 6. In cazul apei sarate de mare, trebuie sa parcurgi inca un pas.
6. Curata apa sarata
Sfat-ul trebuie urmat numai cand echipamentul foto a stat destul de mult in apa sarata. De regula 20-30 secunde inseamna mult. Binenteles, depinde de producator sau modelul aparatului, la undele apa patrude mai repede sau la altele mai greu. Gandeste-te bine inainte sa urmezi acest sfat: Chiar daca pare exact pe invers, daca ti-a cazut aparatul de fotografiat in apa sarata si a stat mai mult de 30 secunde, trebuie sa-l cureti imediat. Sarea este coroziva pentru placile electronice sau carcasa metalica a aparatului, trebuie indepartata cat mai repede. Pentru asta, gaseste un vas incapator, umple-l cu apa curata, si scufunda aparatul de fotografiat pentru aproximativ 5 secunde. Executa aceasta procedura in acelasi mod in care a fost scapat aparatul, cu tot cu obiectiv, dar neaparat cu bateria scoasa.
Trebuie adaugat: daca aparatul a fost doar stropit de un val, treci direct la pasul urmator.
7. Usuca cu orez sau silicagel
Da, ai citit bine, orez. Stim foarte bine, orezul absoarbe apa. Gaseste o punga pe care o poti inchide ermetic, pune destul de mult orez inauntru, impreuna cu aparatul de fotografiat afectat. Ai grija insa ca orezul sa nu ajunga pe senzor, sau in compatimentul oglinzii. Deschide toate usitele (baterie, sau card) si introdu camera cu grija inauntru. In cazul aparatelor DSLR e bine sa montezi capacul de protectie in locul obiectivului, pentru a proteja componentele sensibile. Daca nu ai acel capac, atunci monteaza obiectivul afectat impreuna cu aparatul. In cazul in care ai prin preajma saculeti cu silicagel poti sa-i folosesti, doar ca ai in vedere ca trebuie destul de multi, si mai ales destul de repede…
8. Asteapta si … asteapta un pic mai mult.
Procesul de uscare poate dura de la cateva zile pana la o saptamana. Conteaza cat de mult a stat in apa. Daca a fost scufundata cateva minute, probabil trebuie sa astepti cel putin o saptamana. E foarte important sa ai rabdare, daca pornesti camera prea repede sunt inca sanse de scurt circuit. Binenteles, inainte de a verifica echipamentul foto, curata bine orice urma de orez.
Cel mai bine e sa contactezi service-ul Moptics dupa ce ai pus echipamentul la uscat, si din moment ce citesti aceste randuri ai ajuns la locul potrivit. E mult mai bine ca inainte de pornire aparatul sau obiectivul foto, sa fie verificat de un specialist. In felul acesta se garanteaza ca apa a fost indepartata, si se pot curata unele componente optice de impuritati.
Ai rabdare pana se termina vacanta si dupa ce ai asteptat o saptamana cum am spus mai sus, poti sa-ti incerci norocul. Chiar daca aparatul nu porneste, tot ai facut mult mai bine ca ai urmat pasii de mai sus, tehnicianul de la service sigur iti va multumi, si reparatia v-a costa semnificativ mai putin.
Am salvat destule aparate cazute in apa, nimic nu este imposibil.