16 iul

Mesaje de eroare la aparatele foto Canon DSLR (Canon Err)

canonerrorkoodid

Ce pot face cand nu dispare Canon Err? Aparatele de fotografiat DSLR au evoluat in ultimii zeci de ani, de la dispozitive controlate mecanic, la produse electronice deosebit de sofisticate. Pentru observatorul neavizat, poate parea ca nu exista decat niste butoane de activare a diverselor functii, insa in interior exista o retea complexa de circuite electronice, in legatura cu o multime de senzori si motoare electrice. Asa cum calculatorul personal, se defecteaza si are nevoie de repornire sau de reinstalarea sitemului de operare, si camera DSLR are nevoie de acelasi tratament.

Asemenea autoturismelor fabricate dupa anii ’90, aparatele foto raporteaza diverse erori atunci cand sunt detectate. In acest articol as vrea sa dau cateva explicatii despre erorile ce pot aparea la camerele Canon DSLR, si posibilii pasi de indepartare a acestor erori.

La primele modele codurile de eroare erau generale, abia mai apoi la modele ca EOS 7D, EOS 5D mark II sau EOS 500D erorile au fost mai specifice si mai detaliate. Binenteles, exista si software de service cu care se pot identifica si mai multe coduri de eroare, dar acestea nu sunt disponibile utilizatorului. Cu software de service se poate vedea si o istorie a erorilor aparute de-a lungul timpului, inregistrandu-se numarul de cadre si obiectivul care a fost montat pe aparat, atunci cand s-a produs o anumita defectiune.

 • Err 01: Eroare de comunicatie intre obiectiv si aparat (Communications between the camera and lens is fauly. Clean the lens contacts) – Aceasta eroare semnaleaza o problema de comunicatie imperfecta intre aparatul DSLR si obiectiv. Poate sa fie o amprenta pe contactele electronice de pe montura obiectivului (foarte rar), sau o defectiune la sistemul electronic din obiectiv (ca de exemplu un cablu flexibil rupt, in cele mai multe cazuri)
 • Err 02: Eroare la cardul de memorie (Card cannot be accessed. Reinsert/change card or format card with camera) – Semnaleaza o problema de comunicatie intre camera si card-ul de memorie. Poate fi cauzata de un card defect, sau de o defectiune la sistemul de scriere/citire a cardului din aparatul foto.
 • Err 04: Cardul este plin (Cannot save images because card is full. Replace card.) – Aparatul foto detecteaza lipsa spatiului de stocare pe card. Fie cardul este plin, sau o alta eroare previne aparatul sa citeasca exact spatiul liber de pe CF/SD.
 • Err 05: Blitz-ul nu se mai deschide (The built-in flash could not be raised. Turn the camera off and on again.) –  Aparatul foto detecteaza o problema la ridicarea blitz-ului, fie ca sistemul electronic sau mecanic de ridicare este defect, fie ca senzorul care citeste pozitia blitzului este blocat.
 • Err 06: Probleme la curatarea automata a senzorului (Sensor cleaning is not possible. Turn the camera off and on again) – Eroare ce apare destul de rar, si semnaleaza ca secventa de evenimente pentru curatarea automata a senzorului este defecta.
 • Err 10: Fisiere corupte (Shooting is not possible due to an error. Turn the camera off and on again) – Camera detecteaza o eroare in scrierea pozelor pe card, sau in incercarea de scriere. Aceasta eroare poate sa apara de la un card defect, sau din cauza memoriei tampon (cache) montata pe placa de baza a aparatului.
 • Err 20: Defect mecanic (Shooting is not possible due to an error. Turn the camera off and on again or re-install the battery) – Indica o eroare la sistemul oglinda sau obturator (shutter). Aceast cod de eroare nu indica exact la care dintre sistemele de mai sus este o problema, dar ne spune ca defectul are mai mult caracter mecanic decat electronic.
 • Err 30: Defect la obturator – shutter – fata de eroare de mai sus, Err 30 indica o eroare de obturator, fie mecanica ,fie la comunicatia electronica intre el si placa de baza.
 • Err 40: Defect la alimentare – apare cand o eroare interna de alimentare de la baterie a fost detectata. De cele mai mule ori nu este doar o baterie veche sau descarcata, cu toate ca sunt si astfel de cazuri
 • Err 50: Eroare electronica – fata de Err 20 care indica un defect mecanic, Err 50 indica un defect electronic in aparatul DSLR. Din pacate fotograful nu poate afla exact la care dintre placile electronice apare defectul, mai multe aflam doar de la service, dupa ce aparatul este conectat la soft-ul de calibrare si reparatie.
 • Err 70: Eroare la captarea imaginii – defect in legatura cu procesarea fotografiei, sau scrierea ei pe card. De multe ori nu este card-ul de vina, dar nu trebuie exclusa aceasta posibilitate.
 • Err 80: Eroare electronica sau la captarea imaginii – eroarea apare atunci and aparatul nu este sigur ce sa aleaga intre Err 50 sau Err 70.
 • Err 99: A fost detectata o eroare de orice fel – este cel mai des intalnit cod de eroare ce apare la camere Canon EOS. Din pacate nu putem primi o informatie mai specifica, decat atunci cand conectam aparatul la soft-ul de service.

Ce pot face in cazul in care intalnesc o eroare la aparatul meu foto Canon DSLR?

In primul rand trebuie sa avem in vedere ca erorea poate sa fie cauzata de ceva simplu, ca o „neintelegere” de moment intre mecanismele camerei. Putem sa ne imaginam ca un senzor poate sa dea gres atunci cand masoara o miscare extrem de rapida a unui mecanism. Daca scoatem bateria pentru cateva secunde, si o reintroducem, este acelasi lucru cu repornirea calculatorului personal. Asa cum sunt des intalnite cazuri in care calculatorul personal are nevoie doar de aceasta repornire, si camerele Canon EOS pot sa functioneze perfect dupa ce re-introducem bateria. Acesta este primul pas care trebuie facut atunci cand intalnim o astfel de eroare.

Dar asta nu functioneaza mereu, se poate intampla ca dupa ce re-instalam bateria, eroarea sa apara din nou, sau la cateva declansari mai tarziu. In cazul in care intalnim o eroare ce are de-a face cu memoria de stocare a pozelor, cel mai simplu este sa scoatem card-ul, si sa-l inlocuim. Este o idee buna sa vedem daca eroarea apare si cu alt obiectiv montat pe aparat.

O alta idee este sa incercam sa izolam mediul in care a aparut eroarea. Scoatem cablul USB, blitz-ul extern montat pe aparat sau grip-ul. Pentru a testa ca totul este in regula, trebuie sa folosim doar aparatul impreuna cu un obiectiv eventual testat pe alt aparat , cu bateria incarcata si un card de memorie verificat intr-un cititor de card-uri.

Cand nu pot sa scap de mesajul de eroare…

Atunci intervenim noi, service-ul tau foto preferat. Din pacate sunt si cazuri in care eroarea este incapatanata, si nu vrea sa dispara, sau reapare dupa cateva declansari. Este cazul sa scoatem bateria si sa contactam o unitate service pentru diagnosticarea detaliata a problemei. De multe ori nici noi nu putem sa gasim problema prin telefon, dar daca ne trimiti camera sau o aduci personal la service, in scurt timp putem sa spunem exact ce este defect, si te poti bucura de aparatul tau de fotografiat foarte curand.