16 iul

Error. Press shutter release button again. Mesaje de eroare la aparatele foto Nikon DSLR

Error_Press_Shutter_Release_Button_Again

Aparatele de fotografiat DSLR au evoluat in ultimii zeci de ani de la dispozitive controlate mecanic la produse electronice deosebit de sofisticate. Pentru observatorul neavizat poate parea ca nu exista decat niste butoane de activare a diverselor functii, insa in interior exista o retea complexa de circuite electronice conectate la o multime de senzori si motoare electrice. La fel cum calculatorul personal se defecteaza si are nevoie de repornire sau de reinstalarea sitemului de operare si camera DSLR are nevoie de acelasi tratament.

Asemenea autoturismelor fabricate dupa anii ’90, aparatele foto raporteaza diverse erori atunci cand sunt detectate. In acest articol as vrea sa dau cateva explicatii despre erorile ce pot aparea la camerele DSLR Nikon si posibili pasi de indepartare a acestora. Toate aparatele de fotografiat moderne Nikon DSLR precum Nikon D3200, D5500, D7200, D60, D80, D700, D750, D3, D4, D5 etc. afisaza erori specifice pentru a ghida fotograful in diagnosticarea si recuperarea aparatului. Iata care sunt acestea:

Clipirea mesajului de eroare „Err”

In cazul in care observi un mesaj de eroare intermitent „Err” pe display-ul din spate sau de sus al aparatului foto, e clar ca ceva nu este in regula. Totusi sunt cazuri in care nu camera este defecta, ci obiectivul. In cazuri foarte rare, se poate intampla ca unul dintre contactele elecronice ale camerei sa fie murdar cu ulei. Tot ce trebuie sa faci este sa demontezi obiectivul de pe aparat, si sa cureti cu o carpa cu alcool contactele electronice ale camerei si obiectivului.
Daca ai incercat acest lucru si mesajul apare in continuare, incearca sa reintroduci bateria in aparat sau sa inlocuiesti obiectivul.
 
 Clipirea mesajului de eroare „fEE”

Acest mesaj apare in cazul in care folosesti un obiectiv mai vechi, ca Nikon 50mm f/1.4D, dotat cu un inel de diafragma. Eroarea apare cand acest inel nu este in pozitia care indica cea mai inchisa diafragma (f22 de cele mai multe ori). Solutia este sa rotesti inelul de diafragma catre cel mai ridicat numar f (f16 sau f22) ce indica o diafragma inchisa la maxim. Este bine sa blochezi inelul pentru a te asigura ca nu mai ai astfel de probleme in viitor.

 Un triunghi cu litera „F”

Daca observi un triunghi cu litera „F”, inseamna ca aparatul de fotografiat nu poate sa detecteze obiectivul. Daca este montat, asigura-te ca este montat corespunzator si blocat. Incearca sa re-instalezi obiectivul si problema ar trebui sa dispara.

 Mesaj de eroare „-E-„

Acesta indica lipsa unui card de memorie in aparat sau imposibilitatea camerei foto de a detecta prezenta unui card. Daca esti sigur de prezenta cardului si de montarea corecta a acestuia, incearca sa-l reintroduci. Incearca si alt card. Daca problema persista se poate ca unul dintre pinii slot-ului din aparat sa fie indoit sau rupt, ceea ce inseamna ca trebuie sa apelezi la un service specializat.

 Clipirea mesajului de eroare „CHA/CHR”

Aceasta eroare indica o problema la cardul de memorie. In 90% din cazuri eroarea apare cand folosesti card reader-ul pentru copierea unor poze de pe card sau stergerea acestora, in loc sa folosesti aparatul pentru acest lucru. Stergerea pozelor folosind calculatorul, fara formatarea cardului, nu este o idee buna. Mai devreme sau mai tarziu, multe camere DSLR vor avea probleme cu scrierea pe astfel de carduri. Incearca sa formatezi de fiecare data cardul din meniul aparatului foto.

 Error. Press shutter release button again

De cele mai multe ori aceasta eroare indica o problema la senzorul de pozitie a oglinzii sau la mecanismul de incarcare. Incearca sa scoti bateria pentru cateva secunde. Daca eroarea persista, solutia ramasa este sa contactezi o unitate service pentru diagnosticare si reparatie.

 Cand nu pot sa scap de eroare…

Atunci intervenim noi, service-ul tau foto preferat. In cazul in care eroarea este incapatanata si nu vrea sa dispara, sau reapare dupa cateva declansari, este momentul sa ne contactezi pentru repararea echipamentului foto. De multe ori o conversatie telefonica nu este indeajuns pentru a fi siguri care este problema, dar daca ne trimiti camera sau o aduci personal la service pentru o diagnoza gratuita, va putem spune exact ce defect are. Odata reparat, te vei putea bucura din nou de aparatul tau de fotografiat Nikon.
Reparatile noastre au garantie 12 luni