29 apr

Stabilizare de imagine

Stabilizare de imagine cand sa o folosim si cand sa o inchidem?

Stabilizare de imagine
Stabilizare de imagine (Canon IS Image Stabilization), sau Reducerea Vibratiilor (Nikon VR Vibration Reduction), O.I.S., Optical Steady Shot, SR, VC, MEGA O.I.S., indiferent de numele ales de producator, este o tehnologie care permite fotografului sa capteze imagini de calitate in conditii de lumina scazuta. In functie de generatie, producator si model, functia stabilizare de imagine ofera posibilitatea captarii unei imagini clare, chiar si la viteze de trei, patru sau cinci ori mai lungi decat inainte.

Regula de aur pentru a capta imagini clare este sa nu fotografiem din mana la viteze de obturator mai mari decat distanta focala a obiectivului. Adica un obiectiv de 600mm nu trebuie folosit, din mana, la o viteza mai mare decat 1/600 sec, un obiectiv de 200mm la o viteza mai mare decat 1/200 sec sau un obiectiv de 50mm la o viteza mai mare decat 1/50 sec.

Cu ajutorul functiei Stabilizare de imagine (Image Stabilization), putem folosi un obiectiv de 600mm la 1/60 sec, un obiectiv de 300mm la 1/30 sec si unul de 20mm la 1/2 sec.

Problema este ca majoritatea fotografilor, dupa ce au cumparat un echipament dotat cu Stabilizator de Imagine, lasa pornita mereu aceasta functie, gandind-se ca ajuta „la nevoie”. Acest lucru nu este intotdeauna o idee buna.

Inainte de a intra mai amanuntit in acest subiect, este bine sa lamurim niste lucruri despre aceasta functie. Daca aveti impresia ca VR-ul va ajuta sa „inghetati” obiecte in miscare la timpi lungi de expunere; gresiti. IS-ul ajuta doar la captarea de imagini cu subiecti statici la timpi mai lungi de expunere, atenuand miscarea echipamentului foto, nu a subiectului. Obiectele in miscare vor ramane in continuare blurate, lucru inrautatit in unele cazuri de stabilizarea de imagine. Asadar, chiar daca incercam sa fotografiem un personaj cu 1/30 sec, ar fi necesar ca acesta sa ramana total nemiscat. In schimb casa din spate o sa iasa foarte bine.


Stabilizare de imagine in obiectiv: in cazul in care sistemul este nemiscat

Exista mai multe tipuri de stabilizare de imagine, in obiectiv sau in camera foto. Stabilizator in obiectiv foloseste un element optic, in miscare, controlat electronic si directionat in opozitie cu orice miscare inregistrata de microprocesorul obiectivului. Sistemele montate in camera foto functioneaza asemanator doar ca, in acest caz, senzorul aparatului se misca pentru a compensa tremuratul mainii. Nu putem spune exact care dintre cele doua sisteme este mai avantajos, exista argumente pro si contra de ambele parti.


Stabilizare de imagine in obiectiv: sistemul este miscat in jos, tremurand

Unul dintre avantajele sistemului de stabilizare in obiectiv este performanta sporita atunci cand folosim obiective de distanta focala mare. Dezavantajul este costul crescut al acestora.


Stabilizare de imagine in obiectiv: imaginea este corectata de miscarea lentilei IS

Punctul forte al functiei stabilizare de imagine in camera foto este capacitatea de a folosi aceasta optiune pe orice obiectiv montat, rezultand intr-un cost scazut. Dar dupa cum spuneam, la distante focale mai mari, sistemele montate in obiectiv sunt superioare.

In cazul in care montati camera pe un trepied sau o platforma stabila similara, fara sa dezactivati sistemul de stabilizare, riscati sa creati o bucla de feedback, situatie in care sistemul IS detecteaza vibratiile aparatului (cauzate de oglinda sau de shutter) si incearca sa le corecteze, fapt care produce miscari ale grupului de lentile cand nu este cazul. Acesta reprezinta principalul motiv pentru care sistemul de stabilizare trebuie oprit in cazul in care aparatul foto sau obiectivul se afla pe trepied, sau pe o alta baza solida.


Stabilizare de imagine in camera foto: imaginea este corectata de miscarea senzorului

In cazul in care fotografiem evenimente sportive, ce implica miscari dintr-o parte in alta, exista sisteme dotate cu mod pentru miscari laterale (panning). Totusi, unele obiective mai vechi sau cu pret scazut nu au aceasta optiune, sau nu functioneaza corespunzator in cazul de mai sus, rezultand o imagine mai neclara decat in mod normal. Acesta este un alt caz in care ar trebui sa opriti sistemul de stabilizare.

Un alt motiv pentru care este bine sa inchidem VR-ul, este reducerea consumului bateriei. Sistemul IS, consuma destul de multa baterie, chiar daca acesta este inchis automat la scurt timp dupa ce luam degetul de pe butonul de declansare. Asadar este indicat sa oprim sistemul in cazul in care este lumina suficienta.

Trebuie adaugat ca nimic nu este comparabil cu un aparat foto montat pe un trepied stabil si sistemul de stabilizare oprit. Asta pentru ca stabilizarea imaginii, prin natura sa, implica lentile sau senzori in miscare, ceea ce duce la imagini de calitate inferioara.

Un ultim aspect legat de defectiuni ale sistemului IS sau VR: sunt des intalnite cazuri in care cablul flexibil care leaga sistemul IS din grupul de lentile cu placa de baza, se rupe partial sau total, obiectivul devenind nefunctional. In acest caz imaginea prin ocular tremura sau camera foto raporteaza ERR 99 sau ERR 01(in cazul Canon) sau ERR (Nikon). Din acest motiv se poate intampla ca toate sistemele controlate electronic (autofocus sau diafragma) sa devina nefunctionale. Astfel de probleme se remediaza prin inlocuirea cablului flexibil, operatiune destul de delicata, deoarece implica demontarea uneia sau, in multe cazuri, a tuturor grupurilor de lentile ale obiectivului, remontarea si recalibrarea lor. Cu toate ca Nikon recomanda inlocuirea totala a corpului de lentile, putem realiza inlocuirea cablului fara a afecta calitatea imaginilor captate, in special pentru ca la obiective folosite, inlocuirea corpului de lentile costa mai mult decat obiectivul. Acesta operatiune presupune si reconditionarea sistemului de stabilizare. In majoritatea cazurilor se recomanda si inlocuirea cablului diafragmei la obiective Canon.

In concluzie va recomandam sa folositi sistemul de stabilizare doar in cazul in care fotografiati, in conditii de lumina scazuta, peisaje sau alte subiecte statice. In situatia in care fotografiem personaje, sistemul de stabilizare nu ne ajuta si va sugerez sa tineti sistemul de stabilizare pe pozitia oprit.